Hlavné jedlá

Báječná domáca varená knedľa

Potrebujeme:

350 ml plnotučného mlieka (najlepšie BIO či domáce)
1 ČL sušeného droždia
2 ČL soli
1/2 ČL trstinového cukru
250 g polohrubej pšeničnej múky
250 g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
1 vajce zo sliepočiek z voľného chovu

maslo na potretie uvarenej knedle

Vo vlažnom mlieku si rozpustíme droždie s cukrom. Následne pridáme obe múky, soľ a vajce. Vypracujeme cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme trochu celozrnnej múky. Dobre vymiesime (cesto sa musí odlepovať od misky). Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu. Keď je cesto nakysnuté, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Každú vytvarujeme do "knedľového" tvaru. Prikryjeme a necháme kysnúť ešte asi 20 minút. V širokom hrnci si privedieme k varu vodu (asi tak do 1/2 či 3/4 hrnca), dobre ju osolíme a vhodíme do nej knedle. Prikryjeme a necháme variť 20 minút. Neodkrývame! Uvarené knedle vyberieme, poprepichujeme vidličkou a potrieme maslom. Prikryjeme fóliou aby neobschli. Podávame k obľúbeným omáčkam :).

Tiez sa Vam moze pacit