Koláče

Babkin maslový závin

Upečte si voňavý makovník a orechovník podľa starého račianskeho receptu od p.  Richarda Sučanského.

Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.
Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.
Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.
Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).
Zdroj/https://racianskyspolok.wordpress.com Autor receptu/ Richard Sučanský s mamou Táňou Sučanskou

Tiez sa Vam moze pacit