Rôzne

Babkin domáci chlebík

1 kg hladkej múky T650
1 kocka čerstvého droždia alebo 2 vrecká sušených kvasníc
1 lyžica soli
1 lyžica octu
1 lyžica oleja
1 lyžica mletej rasce
2 stredne veľké zemiaky

Postup: Zemiaky uvaríme a rozmačkáme. Zarobíme si kvások. Kvasnice a lyžičku cukru dáme do teplého mlieka alebo vody. Necháme niekoľko minút kysnúť. Kvások primiešame do rozmačkaných zemiakov, pridáme soľ, ocot, olej, rascu, múku a vymiesime husté cesto.
Podľa potreby prilievame po troškách vodu. Zvyšok múky používame na podsypávanie pri miesení. Vymiesené cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 45 minút, kým sa cesto zdvojnásobí. Potom cesto na chlieb opäť premiesime a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte raz nakysnúť. Rúru necháme vyhriať na 200 stupňov. Pred vložením chleba do rúry spravíme na ceste pár zárezov a potrieme slanou vodou.
Chlieb pečieme asi 1 hodinu. Po dopečení chlieb znovu potrieme slanou vodou.

Tiez sa Vam moze pacit