Koláče

Babičkine rožky

Babičkine rožky od Evky  Konečnej

 

Ahojte moje milé priateľky, vždy keď mi moji blízki aj priatelia chceli urobiť radosť, kúpili mi kuchársku knihu, pretože vedeli, že varenie a pečenie je mojou veľkou vášňou a obrovským hobby.
Knihy zbieram už dlhé roky a mám krásnu, veľkú zbierku starých aj nových kníh. Často si v nich listujem a vždy nájdem nový, zaujímavý recept, ktorý hneď aj vyskúšam.
V jednej staručkej knihe , ktorú som si kúpila v antikvariáte som našla tento zaujímavý receptík, ktorý som vyskúšala a ktorý nám tak chutil, že tieto rohlíčky pečiem dosť často a vždy sú fajnovučké, proste „nebíčko v papulke“. Rada by som sa s ním podelila aj s vami.

 

 

SUROVINY:

 

1/2 kg hladkej múky,

1 HERA (25Og),

1 celá kocka kvasníc,

1 celé vajce,

štipka soli,

1 vanilkový cukor,

9 PL vlažného mlieka

na plnenie:

mak, orechy, marmeláda

na potretie:

1 celé vajce,

1ČL vody,

1ČL práškového cukru

Z trošky vlažného mlieka a droždia urobíme kvások, potom zmiešame s ostatnými surovinami (HERU necháme zmäknúť voľne pri izbovej teplote) a necháme trošku vykysnúť. Cesto vyvaľkáme na 8 bochníkov, každý vyvaľkáme do kruhu veľkosti taniera a rozkrojíme na osminy. Do širšej časti každého trojuholníka dáme lyžičku plnky a smerom k širšej špičke zvinieme do rožku. Ukladáme na vymastený plech, potrieme rozhabarkovaným vajíčkom s vodou a cukrom a pečieme dozlatista.
P.S. Prvý krát som tieto rohlíčky piekla na vianoce. Z časových dôvodov som ich musela piecť týždeň!!!! dopredu a mala som obrovské obavy, či po týždni budú jedlé. Tak som sa ako vždy poradila s mojou mamičkou a tá ma ubezpečovala, že aj po týždni budú rohlíčky mäkké a čerstvé, pretože je tam dostatočne množstvo tuku a to zabezpečí tú mäkkosť. A mala ako vždy pravdu, boli mäkké, chutné ako čerstvé. Ak ich vyskúšate už teraz vám prajem DOBRÚ CHUŤ!

Tiez sa Vam moze pacit